HTML

Legyen rend!

Mi - a blog szerkesztői - úgy érezzük, hogy az ország szekere hosszú évtizedek óta zötykölődik, kátyús utakon, sokszor be-befordul sötét zsákutcákba. Ezen a rendszerváltás sem változtatott. Vannak, akik ebbe nehezen törődnek bele, mi is ezek közé tartozunk. Ha valamiről tudjuk, hogyan lehet jól csinálni, akkor miért nem csináljuk úgy? Ha felismerjük a nyilvánvalóan rossz irányokat, miért nem zárjuk le azokat? Ez az apropója blogunknak, ahol egyrészt javaslatokkal szeretnénk élni általunk fontosnak tartott témákban, másrészt pedig aktuális eseményekre szeretnénk reagálni. Fontos, hogy nem felelősöket keresünk, hanem megoldásokat a problémákra! Közös gondolkodást szeretnénk kósza, idetévedő internetezőkkel.

Friss topikok

Vagyonnyilatkozatok

2014.04.11. 10:34 fesztiválozó

Mostanában rengeteget olvashatunk arról, hogy a politikusaink milyen szabadon értelmezik a rájuk rótt vagyonbevallási nyilatkozattétel kötelezettségét. Ami miatt pont ma írom meg ezt a bejegyzést, az a Rogán Valéria kapcsán megjelent cikk.

Szeretném leszögezni, hogy mennyire fontosnak tartom azt, hogy a vagyonnyilatkozatok a lehető legpontosabbak, és a választók által könnyen elérhetőek legyenek. Azt gondolom, hogy ha valaki olyan pozícióba lép, amellyel az országot kívánja szolgálni, akkor - ha valóban emitt az elkötelezettség miatt vállal ilyen posztot - egy vagyonnyilatkozatnak a kitöltésének nem nyűgnek kellene lennie, hanem a feddhetetlenség, tisztesség bizonyítékának.

Szerintem akkor lenne rend ezen a területen, ha a képviselők, miniszterek, államtitkárok, polgármesterek, jegyzők, stb. vagyonnyilatkozatait (hogy kikre kellene még kiterjeszteni, arról lehet vitatkozni) egy olyan szervezet vizsgálná, amelyben képviseltetik magukat parlamentben szereplő pártok delegáltjai, és minden személy vagyonnyilatkozatát külön-külön átvizsgálnák minden évben. Természetesen a vizsgáló személy "pártállása" nem egyezhetne meg a vizsgált személyével, és persze az egész vizsgálati anyagot a lezárásakor nyilvánossága kellene hozni.

Egy ilyen szervezetnek nagyon rugalmasnak kell lennie, és természetesen elég széles körű jogosítványokkal kell rendelkeznie ahhoz, hogy hatékonyan tudja vizsgálni az érintettek vagyonosodását. Ennek megfelelően a Vagyonosodást Vizsgáló Hatóságnak (a hatóság szó lehet, hogy kicsit erős, úgyhogy az elnevezésen még lehet, hogy dolgozni kell) a NAV-hoz hasonló jogosítványokkal kellene rendelkeznie.  Arról, hogy ez a szervezet az államigazgatáson belül hova tagozódjon be, szintén lehet beszélgetni. 

Szólj hozzá!

Címkék: aktuális NAV

A bejegyzés trackback címe:

https://legyenrend.blog.hu/api/trackback/id/tr666015263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása